Blog

Matchtider som är TV-mässiga

Under domarclinicen i Budapest tidigare i år presenterades ett nytt riktvärde för vad den totala matchtiden bör ligga på. Vi i Sverige ligger… en bit i från.

Det är som vanligt lätt att peka på vissa faktorer medans andra är lite lurigare att hitta till. Domarna har ett stort ansvar, men jag tror att alla kan hjälpa till. Vi vill alla att sporten ska få exponering bl.a. i TV och om detta är ett problem verkar det rimligt att alla hjälper till även om det ytterst är någon annans ansvar.

Jag tänkte ge min syn på några saker som man kan jobba på att kapa tid från en match.

Förberedelser

Det kan låta trivialt, men vi vet alla att det behövs. För arrangerande föreningar vet man bl.a. att det alltid kommer att krävas chaincrew, klockskötare och statistikregistrerare. Hur mycket förbereder man dessa? Normalt sett brukar det finnas en eller två klippor som är mycket duktiga på sina sysslor. Även dessa kan bli sjuka eller lämna för en semester, hur förberedda är då ersättarna?
Det är vanligtvis domarnas ansvar att utbilda på plats och det ska det även vara fortsättningsvis. Däremot kan man fråga sig om 10-15 minuter innan match räcker för att vi ska kunna trimma matchtiderna.

Vad kan ni som förening göra? Behöver ni hjälp med klockskötarutbildning?

Innan match

Vi minns väl alla förra årets ”strumpskandal”. Ett lysande exempel på att vi borde arbeta MED varandra istället för mot. Det hela grundar sig i att vi ska se ”TV-mässiga” ut. Visst står det i regelboken att det ska vara så, men det har flugit under radarn ganska länge. Bedömningen att det är viktigt kommer från förbundshåll och jag håller med, det funkar inte att vi ser ut som ett gäng korplirare. Som domare är intresset för att döma fotboll högt, men att kolla strumpor ganska lågt. Som spelare är intresset att spela fotboll extremt högt och intresset för att bry sig om strumpor extremt lågt.
Fixa sånt innan match så kan vi bry oss om att göra det som vi vill göra. Det är ingen idé att träta sins emellan utan bara att ta oss till nästa nivå.

Planering, hur ser det ut med spelarpresentationer, nationalsånger och övrigt. Kommer slantsinglingen igång i tid och framför allt kommer matchen i gång i tid. En sådan enkel sak som om domarnas klockor är synkade med matcharrangörernas kan göra skillnad på en minut hit eller dit.

Under matchen

Här har naturligtvis domarna ett mycket stort ansvar. Att domarna ska komma med snabbare beslut har nämnts. Jag vet inte om det är den hela sanningen, ofta upplever jag det som att det är svårt att få en tydlig bild av vad som hänt. Var tydliga i rapporteringen så kommer besluten komma snabbare. Vi nämnde det på helgens eiltdomarskola, kvartsbyten, mätningar, tid efter poäng och timeouts behöver putsas på. Både teoretiskt och praktisk övning behövs.

Från matchadministrationens håll behövs också arbete. Som jag nämnde tidigare görs mycket av det i ett tidigare förberedande skede.
Se till att ha en bollkalle som faktiskt är intresserad av fotboll och som inte går och pillar på mobiltelefonen eller är försjunken i dagdrömmar när man faktiskt behöver en boll. Samma sak med kedjelaget, snabbt och effektivt för att inte sakta ner spelet. Domaren kan inte trolla och göra perfekta funktionärer på 10-15 minuter, det behövs arbete från föreningarna också.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!