Blog

Att döma i TDS

Under hösten och vintern har Touchdown Sverige (TDS) bedrivt en liga för inomhusfotboll bland universitetslag i samband med Sveriges akademiska idrottsförbund. Matcherna spelas på en plan av handbollsstorlek (ca 40x20m) med sjumannalag. Det är en härlig blandning mellan nybörjare, seniorlandslagsmän och framför allt en härlig passion. Nu på lördag avgörs finalerna och vi är givetvis nyfikna på hur det är att vara domare i TDS. För att ta reda på lite mer kontaktade vi Pelle Haglund och Fredrik Halvarsson som under säsongen dömt mycket i TDS.

Vad upplever du är den största skillnaden mellan att döma TDS och ”vanlig” fotboll?

Pelle: Den största skillnaden är att det är mycket mindre yta, dels är själv planen mycket mindre men dessutom är ytan som vi domare har vid sidlinjen mycket tajtare och därför blir det extra viktigt som domare att hålla koll på allt för att inte få en spelare rakt på sig. Specialreglerna som finns i TDS är också en skillnad som skapar ett par nya saker att kika på.
Fredrik: Tempot, ytan och specialreglerna. När jag först läste om skillnaderna trodde jag det skulle bra för nya domare. Men efter att dömt första matchen så ändrade jag mig. Framför allt tempot i kombination att man måste flytta på sig mer utan att bli träffad gör att man behöver dömt lite förut.

Finns det några annorlunda situationer som kan uppstå?

Pelle: Finns det några annorlunda situationer som kan uppstå? Det mest annorlunda har att göra med sidlinjen och det faktum att man på de flesta planerna inte har någonstans att ta vägen utan att man har en läktare precis vid sidlinjen.
Fredrik: Alla egna regler gör ju att de blir annorlunda situationer. Samma när man ser ett springspel kommer mot en själv och känner man har en vägg bakom sig är en ny upplevelse. Sen blir det klurigt som domare ibland när bägge lagen står på samma sida.

Ni har båda dömt rätt mycket TDS i år. Upplever ni att kvalitén på er prestation blivit bättre under säsongen?

Pelle: Absolut, eftersom vi har specialregler med linebackers och dylikt så är en av flankdomarna låst till detta och därför är det bara bakdomaren och en flankdomare som har möjlighet att täcka mottagare och de regelbrott de är inblandade i. Sen saknas även umpire i vår uppställning på dessa matcher och pga detta så måste huvuddomaren ha alla fasthållningar och linjespelsregelbrott.
Fredrik: Jag tycker jag utvecklat min TDS dömning en del. Är ju annat spel så det tar någon match att komma in i. Tyvärr har flera matcher jag dömt haft skillnader på lagen så matcherna blir lite avslagna efter ett tag vilket gör det extra svårt att vara skärpt som domare.

Tillsist, TDS har final nu till helgen. Hur kommer ni att fylla tomrummet fram till seriestart i den ”vanliga” serien?

Pelle: Framöver är det domarcirklar i ÖBKs räkning som följs upp av elitdomarekurs och ett försök att få en licens som möjliggör att döma i superserien.
Fredrik: Även NFL tar slut under TDS final helgen så det blir full fokus på studiecirklarna som pågår och även de olika domarskolorna/kurserna. Sen läsa både regel- och mekanikboken och diskutera situationer och tolkningar med andra domare och intresserade spelare. Vi tackar Pelle och Fredrik för en trevlig pratstund och önskar dem lycka till i de kommande finalerna. Är du nyfiken på TDS finns det mer att läsa på www.tdsverige.se/ Framför allt tycker vi på ofod.se att ni ska ta er till Eriksdalshallen lördag 1 februari för att titta på finalspelet och uppleva idrottspassion på hög nivå

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!