Blog

Blir du bra domare utan träning?

I många delar av landet har solen börjat lysa och våren lockar ut fotbollslag till gräsplaner där spelarna springer runt som kalvar på grönbete. Till den här perioden hör det även träningsmatcher, scrimmages och kanske även ett träningsläger på fotbollssveriges favorithelg, påskhelgen.

Vad gör domarna för att förbättra sig då? Tiden för domarskolor har passerat och frågan är om det behövs mer teori eller praktik? Det finns inget rätt eller fel svar på den frågan. Det är förstås helt individuellt, men jag tror att många skulle ha nytta av att ta sig ut på en fotbollsplan och koppla ihop teori med praktik innan de första seriematcherna kommer igång i mitten av maj.
Ta er till en träning och positionera dig som domare. Det behöver inte nödvändigtvis kastas flaggor och blåsas i pipor, bli bekväm med att följa spelet på rätt håll och få ett hum om ungefär hur snabbt det går. Min erfarenhet är också att de allra flesta lag är väldigt glada att få besök, det brukar leda till frågor kring regler och hur de tillämpas. Kort sagt så kommer vi varandra ett steg närmare, en vinst bara det.

Man kan träna mycket själv, men precis som ett vanligt fotbollslag så behöver domare träna som ett lag. Det är få städer i Sverige där man kan samlas som ett helt domarlag och träna tillsammans. Det är dessutom svårt att få det och funka tillsammans med ett fotbollslag.
En naturlig träffpunkt skulle vara träningsmatcher. Lagen brukar spela oavsett nivåer och träna i mer eller mindre realistiska matchsituationer.

Jag har verkligen försökt att hitta träningsmatcher att döma för egen del och det har varit förvånansvärt svårt. Efter en dels letande, ringande och twittrande har jag hittat två träningsmatcher och ett träningsläger att närvara i, givetvis krockar lägret med en av matcherna. Då är frågan, är det bara 5 lag som kommer spela i Sverige i år?
Så klart inte. Det finns många fotbollslag som säkert spelar träningsmatcher utan att informationen kommer fram.
Vi från domarhåll behöver också ta ett ansvar för att få det hela och funka. Är det så nödvändigt med arvode för en träningsmatch? Kan man inte mötas en bit på vägen och ge någon form av reseersättning samtidigt som domare avsäger sig arvode för chansen att prestera bättre under säsong. Något som du, lagen, publiken och fotbollssverige kan glädjas åt.

Blir du bra domare utan träning? Nej, ta kontakt med din eller närliggande förening om du vill förbättras.
Vill ni föreningar ha bra domare till era seriematcher? Ge då chansen att träna på ett vettigt sätt.

De matcher som jag hittills har vaskat fram är (listan uppdateras löpande med föreningar som kommer in med ny information):
Studentlandslaget @ Djurgården Bergshamra IP 20/4 14.00
Värnamo@Norrköping 2/5 tid meddelas senare

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!