Blog

Tankar och tips inför 2014

Våren kommer med stormsteg och det redan hunnits med några träningsmatcher. Det närmar sig seriepremiär med stormsteg och det kan vara värt att fråga sig, vad är mitt största fokus för säsongen? Vinna divisionen, döma x antal matcher eller kanske att göra sitt livs största touchdown.

Oavsett om du är domare, spelare eller ledare är det bra att sätta mål, det tror jag de flesta idrottspsykologer skulle skriva under på. Men… mer då? Amerikansk fotboll är en extrem lagsport där alla fyller en viktigt funktion. Alla fyller en viktig funktion, precis som vid en match, i ett styrelsearbete eller förbundsarbete.

Jag läste det här  bloginlägget lite tidigare i år och fick mig en tankeställare. Citatet som nog förbryllade mig mest var ”The officials are NOT our adversary on Friday nights.”. Under de 23 år som jag varit inblandad i amerikansk fotboll har jag varit spelare, tränare och nu domare. Aldrig har jag tänkt på den ena eller den andra parten (förutom motståndarlaget så klart) som motståndare. När tanken löper vidare så är det klart att även om avsikten inte är att ha/göra någon till motståndare så är beteendet ofta rätt aggressivt och ibland t.o.m. över gränsen, FRÅN BÅDA SIDOR.

Vad jag försöker säga i inledningen är att vi, allihopa behöver ha en bättre kommunikation och känsla för de olika roller som vi har under en match. Det går inte att gå in med en grundförutsättning att tränare/spelare inte kan reglerna eller att domare inte kan döma. Det bäddar bara för problem, OM det skulle vara så att det uppstår problem får man ta tag i det då.

Det ligger lite i sidans natur att det handlar om domare, men resonemanget går igen i många situationer tränare/spelare, föräldrar/spelare, tränare/förening/förbund. Handen på hjärtat, vem skulle från läktarplats sitta och kolla på när en tränare och domare står och träter. Det är fotbollen som är viktigt!

Ta gärna en titt på blogginlägget (http://coachfore.org/2013/08/26/getting-along-with-the-zebras/). Vad tycker du? Vad kan du göra bättre? Vad kan andra göra bättre?

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!